IABR-

OASE Rotterdam

Dit event is afgelopen. De lezingen kun je hier terugkijken.

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en Embassy of Water bundelen hun krachten en organiseren een speciaal waterevenement op vrijdag 24 maart, als geaccrediteerd parallel evenement van de VN Water Conferentie in New York, dit jaar georganiseerd door Tajikistan en Nederland. Je bent van harte uitgenodigd om samen met inspirerende sprekers en met elkaar vorm te geven aan een nieuwe ontwerphouding ten opzichte van water.

We staan in Nederland voor een groot aantal en soms zelfs tegengestelde wateropgaven; droogte, zeespiegelstijging, gebrek aan drinkwater of overstromingen. De huidige reflex is te denken dat we deze opgaven vanuit technocratische, rationele ontwerp- oplossingen tegemoet moeten treden zoals we dat al eeuwen doen. De veranderingen die nodig zijn, zijn echter fundamenteel en systemisch, hebben invloed op sociaal-cultureel, economisch en politiek gebied en kennen uiteraard ook allerlei ruimtelijke implicaties. Daarbij is controle onmogelijk, het gaat immers over de samenhang en zeker als het onze vervlochtenheid met water betreft. Nationale programma’s als Mooi Nederland en het ‘water en bodem sturende’ ontwerpprincipe luiden een nieuwe tijd in. Een tijd die vraagt om een veranderende houding ten opzichte van het niet-menselijke, om te luisteren en andere vragen te stellen, een tijd om tot meer integrale en regeneratieve ontwerpoplossingen te komen.

Voorbeelden van een integrale manier van gebiedsontwikkeling en de daarbij horende ontwerphouding, zijn er volop. Deze ontwikkeling vraagt ook om meer aandacht voor rechten en sociaal culturele verandering. Hoe herstellen we de relatie met onze natuurlijke omgeving, hoe geven we water een stem en hoe zorgen we dat onze ontwerpen een netto positief effect hebben op water- ecosystemen? Hoe vertalen we nieuwe inzichten door naar de praktijk, nemen we anderen hierin mee en verankeren we de stem van water binnen landschappelijke en (binnen)stedelijke structuren?

De kracht van ontwerp, verbeelding en ontwerpend onderzoek zijn onmisbaar bij het constructief bijdragen aan nieuwe ontwerpoplossingen. Alle verschillende perspectieven zijn van belang, van waarde. We kijken uit naar een dag vol inspiratie en beweging.
Water Works, ecologies of entanglement, wordt gemodereerd door Marsha Simon.

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 Inloop, met de film Droogte in de Delta. Het IABR–Atelier Droogte in de Delta (2020-2021) deed ontwerpend onderzoek naar de kansen en kaders voor grootschalige opslag van zoetwater in de boven- én ondergrond in Nederlands. Het onderzoek is uitgevoerd door Studio Marco Vermeulen onder leiding van Marco Vermeulen.

10.00 – 10.10 Welkom door Anouk van der Poll (Embassy of Water) en Saskia van Stein (IABR)

10.10 – 10.45 Tafelgesprek met Floris Alkemade, architect en voormalig Rijksbouwmeester, en Anne van Kuijk, adviseur omgevingskwaliteit bij provincie Noord-Brabant Aan de hand het resultaat van het IABR Brabantstad Atelier 2014, verbeeld in een groot geweven wandtapijt in de hal van het Provinciehuis (Den Bosch), wordt gesproken over de implicaties van water en bodem sturend.

10.45 – 11.00 Intermezzo

11.00 – 11.15 Korte pauze

11.20 – 12.10 Fransje Hooimeijer – Associate Professor Environmental Technology & Design aan de TU Delft Onderzoekers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en ingenieurs maakten in het kader van de Redesigning Deltas beweging vernieuwende ontwerpen voor 5 regio’s in Nederland. Mede-initiatiefnemer Fransje Hooimeijer vertelt over de ideeën en impact.

12.10 – 12.30 Groepsdiscussie

Lunch

12.30 – 13.00 Vegetarische lunch

Middagprogramma

13.10 – 13.20 Arita Baaijens – schrijfster, ontdekkingsreizigster en bioloog. Arita onderzoekt onze bazige relatie met natuur. Ze ontwikkelde deep mapping als methode om ook landschap en water een stem te geven bij ruimtelijke opgaven.

13.20 – 13.30 Anne van Strien – deep designer. Anne vertelt over de resultaten van een aantal diepgaande ‘water-dialogen’ die zij samen met Waterschap De Dommel organiseerde bij de Embassy of Water.

13.30 – 13.40 Phebe Kloos -antropoloog, specialisme mens-waterrelatie, werkzaam bij het waterschap. Hoe geef je water een stem? Die verkenning deed Phebe met hydrologen-in-spé: studenten die aan Van Hall Larenstein en Wageningen University & Research een watermanagement opleiding volgen.

13.40 – 14.40 Workshop Stem van Water, onder leiding van Arita Baaijens, Anne van Strien en Phebe Kloos. Arita, Anne en Phebe nemen je mee naar buiten, naar het water. Hier gaan we met elkaar experimenteren hoe je je kunt verplaatsen in water, water een stem kunt geven. Vervolgens vertalen we onze inzichten naar de praktische realiteit. We gaan ontwerpen voor water.

14.40 – 14.50 Korte pauze

15.00 – 16.00 Inspiratiesessie door Dirk van Peijpe, stedenbouwkundige en oprichter van De Urbanisten. De Urbanisten staan wereldwijd bekend om hun waterpositieve projecten, die bijdragen aan een veerkrachtige en aantrekkelijke stad.

16.00 – 16.30 Groepsconversatie en afsluiting

16.30 – 17.30 Borrel

Je kunt je aanmelden voor een dagdeel of voor de gehele dag.

Praktische Informatie

• Datum & tijd: vrijdag 24 maart, 09:30 – 16:30 uur.
• Locatie: OASE, Schiehaven 15a, 3024 EC Rotterdam
OV: neem de metro naar Delfshaven of Coolhaven, tram 8 naar Schiemond of de watertaxi naar Schiemond (75).
Auto en parkeren: bij OASE is een klein aantal parkeerplekken. In de buurt vind je parkeergarage Q-park Schiecentrale.
• Voertaal is Nederlands
• Vanwege enkelglas kan het wat fris zijn, trek iets warms aan!
• Dieetwensen kun je doorgeven via de aanmeldlink
• Deelname is gratis

Water Works, ecologies of entanglement wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, drinkwatermaatschappij Brabant Water en Dutch Design Foundation.