IABR-

Transition-Scapes: een nieuw onderzoeksproject naar interactieve tentoonstellingsvormen die toekomstscenario's over de (energie)transitie verbeelden

Om bewoners te kunnen betrekken bij de energietransitie zijn architecten, stedenbouwkundigen en planologen op zoek naar nieuwe instrumenten waarmee ze scenario's rond complexe transitieopgaven kunnen verbeelden. Tools die implicaties begrijpelijk en bespreekbaar kunnen maken op het niveau van de bewoner: de leefomgeving. Dit onderzoeksproject verkent het ontwerp van zo’n instrument: Transition-Scapes. Dit zijn interactieve tentoonstellingsvormen gericht op het verbeelden en voorstelbaar maken van toekomstscenario's rond de (energie)transitie. Samen met tentoonstellingsmakers, design professionals, experts op het gebied van energietransitie, onderzoekers en studenten wordt een designkader ontwikkeld voor het ontwerp en gebruik van zo’n tool.

Transition-Scapes wordt ondersteund met een RAAK-mkb subsidie vanuit Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het project is een samenwerking tussen Lectoraat Civic Interaction Design (HvA), Lectoraat Bouwtransformatie (HvA), Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Arcam, Het Nieuwe Instituut, UNStudio, Bright, One Architecture, Generation. Energy, Clever Franke, Tellart, Shosho, Gemeente Amsterdam, Alliander, &Flux, Over Morgen, Play the City, Universiteit van Amsterdam, Planbureau voor de Leefomgeving, en TU Delft.

Meer info