IABR-2020-

25
jun, 2021
17:00 - 19:00
jun, 2021
17:00 - 19:00

WATERSCHOOL M4H+: Present by Nature

Roberta Di Cosmo, Matilde Patuelli and Raphael Flipo

Studio Makkink & Bey

VANWEGE DE PANDEMIE ZIJN ALLE DATA ONDER VOORBEHOUD


PRESENT BY NATURE: verkenning van de kosmologie van een overgebleven land

Roberta Di Cosmo (ontwerper en onderzoeker), Matilde Patuelli (sociaal onderzoeker en storyteller) en Raphael Flipo (product designer) geven een presentatie naar aanleiding van het onderzoek dat zij deden naar het plant- en dierenleven rondom Plot 003 | Insecten: één van de vijf buiten installaties in het Merwe-Vierhavensgebied die onderdeel is van de WATERSCHOOL M4H+ tentoonstelling.

WATERSCHOOL M4H+ Insects Scenario Visualization

artist's impression Studio Makkink & Bey with Juhee Hahm

De franse tuinman, tuinontwerper, botanicus, entomoloog en schrijver Gilles Clément definieert het Derde Landschap als een onbepaald stuk land – de ruimte die de mens overlaat aan de landschapsevolutie, aan de natuur. Denk aan achtergelaten stedelijke of landelijke locaties, overgangsruimten, verwaarloosd land, braakliggende terreinen, bermen, oevers, groen langs het spoor, etc. Ruimte voor groene biotopen is van essentieel belang; planten en insecten zijn essentieel voor het functioneren van alle ecosystemen. Wat heeft een gebiedsontwikkeling als M4H nodig om insecten te verwelkomen en aan te trekken? Hoe anticipeer je op een transitie naar luchtigere vormen van agrarische architectuur waardoor groene biotopen en insecten in deze nieuwe wijk de ruimte krijgen?

Vanuit het concept van een Derde Landschap verkennen Di Cosmo, Patuelli en Flipo Plot 003, als ware het een eiland van de archipel van overgebleven land in Rotterdam, en ontmoeten ze haar bewoners. Tijdens het onderzoek waren insecten en planten de leidende stem in het interventiegebied. Plot 003 werd als een open bouwplaats beschouwd waar ze als het ware archeologisch werk verrichtten. Barrières worden in dit gebied opgeheven, zodat kruisbestuiving en transformatie plaats kan vinden. Planten en insecten zijn hier bevrijd van de kracht die ze probeert te temmen; ze zijn hier vrij om grillig te zijn.

De ontwerpers lieten zich leiden door de texturen en plantdichtheid, het aantal insecten en hun manier van bewegen, de structuur van de bodem en de beweging van licht en schaduw. Door te observeren en ‘er te zijn’ brachten de ontwerpers in kaart hoe het gebied er vandaag uitziet. Daarbij wekken ze onze nieuwsgierigheid door aan de hand van kleine handelingen hun ervaringen te vertellen.

Aanmelden
Deze presentatie vindt buiten plaats, vooraf aanmelden is daarom niet nodig.

Tijd en Locatie
Vrijdag 25 juni, van 17 - 19 uur.
Galileistraat 20, Rotterdam, bij Plot 003 | Insects

Voertaal
De voertaal is Engels

bezoekersinformatie
Voor alle bezoekersinformatie, zoals de route, de locatie en onze Covid-19 richtlijnen voor bezoeker, klik hier.