IABR-2020-

9
jun
-
11
jul
2021
11:00 - 17:00
2021
11:00 - 17:00

RECLAIMING THE COMMONS

foto: Aad Hoogendoorn

De tentoonstelling RECLAIMING THE COMMONS staat op de schouders van ENERGIE, VAN WIE?, de tentoonstelling die afgelopen december vanwege de beperkende maatregelen maar door weinig mensen bezocht kon worden en vanwege de lockdown al na drie weken moest sluiten.

ENERGIE, VAN WIE? focuste op de energietransitie op wijkniveau, op de energiewijk als energieke wijk. In RECLAIMING THE COMMONS maken de curatoren, George Brugmans en Thijs van Spaandonk, een volgende stap. Dit keer vertrekken ze vanuit de vaststelling dat energie ooit onderdeel was van de commons: dat wat van ons samen is en waar we samen zorg voor dragen. En dat dat opnieuw zou kunnen: zon, wind en waterstof zijn van iedereen, de transitie naar duurzame energie zou van ons allemaal moeten zijn.
Hoe vinden we dan de commons opnieuw uit voor de eenentwintigste eeuw? Dat vereist ingrijpende transities, niet alleen van technologische maar ook van sociaalmaatschappelijke aard. Waarmee de belangrijkste vraag is van wie de transitie nu eigenlijk is. Van bedrijven? Van overheden? Of van ons allemaal, dus ook van mensen, van gemeenschappen, van de civil society? De energietransitie is de olifant in de kamer van de politiek. Veel mensen voelen zich buitenspel staan en er is steeds minder tegenmacht. Daarom zeggen Brugmans en Van Spaandonk: geen energietransitie zonder sociaal-maatschappelijke transitie. En daarom gaat de IABR aan de slag met tien bewonersinitiatieven in de wijk Bospolder-Tussendijken: Reclaim the commons!

Meer informatie over RECLAIMING THE COMMONS lees je hier.

Reclaiming the Commons

foto: Aad Hoogendoorn


RECLAIMING THE COMMONS is open voor het publiek vanaf woensdag 9 juni tot en met in ieder geval zondag 11 juli 2021. Steeds van dinsdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur. Op maandag zijn wij gesloten.

De toegang is gratis en aanmelden is, zolang de huidige corona maatregelen van kracht zijn, niet nodig.
Alle andere belangrijke bezoekersinformatie vind je hier.

ALLE DATA ZIJN VANWEGE DE PANDEMIE ONDER VOORBEHOUD
Ook al zijn de lockdown maatregelen versoepeld, de IABR blijft de meest actuele richtlijnen van het RIVM volgen. Daarom blijft het zo dat alle data onder voorbehoud zijn.