IABR-2018-

26
jun, 2018
19:30 - 21:00
jun, 2018
19:30 - 21:00

Naar Energie-K Wonen #03

Van technische uitdaging naar culturele opgave

AIR

Let op! De lezing van Marjan van Aubel is helaas geannuleerd en wordt verplaatst naar dit najaar. In plaats daarvan vindt vanavond een besloten werksessie plaats.


In het kader van IABR–2018+2020–THE MISSING LINK organiseert Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) drie lezing- en debatavonden op het snijvlak van architectuur, energietransitie en de alledaagse woonomgeving.

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ruim 30% van het bruto energieverbruik en is daarmee de grootste eindverbruiker van alle sectoren. Ook de alledaagse leefomgeving vormt daarom het werkterrein voor een urgente energietransitie. Maar een energieke cultuurverandering is nog nauwelijks waarneembaar. Wat leren we van de hoopvolle lichtvoetigheid van architectonische experimenten en hoe zorgt Rotterdam dat niet alleen de nieuwe woningbouwopgave energieneutraal wordt gerealiseerd maar dat ook de bestaande stad deze transitie maakt?

Dinsdag 26 juni onderzoekt AIR in een besloten werksessie wat er nodig is om een cultuuromslag teweeg te brengen in de dagelijkse woonomgeving. Hoe kunnen bewoners actief betrokken raken bij de transitie?
Current Table - Marjan van Aubel
Dat vereist enerzijds slimme koppelingen tussen technologie en productontwerp. Solar designer Marjan van Aubel bijvoorbeeld maakt de energietransitie aanraakbaar en verbindt deze door middel van ontwerp met eenvoudige, alledaagse handelingen. Voor haar project Current Window, energie-opwekkend glas in lood, won zij onder andere de WIRED Innovation Award.
Anderzijds blijft de uitdaging hoe een brede beweging richting een energieneutrale en –bewuste woonomgeving tot stand te brengen. Daarop wordt gereflecteerd door Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool), Pim Dumans (Woonstad Rotterdam), Reimar von Meding (KAW) en Anke van Hal, professor Sustainable Building & Development aan de Nyenrode Business Universiteit.

locatie: HAKA, auditorium
datum: 26 juni
tijd: 19:30 - 21:00 uur
voertaal: Nederlands