IABR-

Het curatorenteam van IABR 2024: Nature of Hope bestaat uit architect en onderzoeker Janna Bystrykh, architect-onderzoeker en filosoof Catherine Koekoek, onderzoeker en schrijver Hani Salih, ruimtelijk ontwerper en onderzoeker Alina Paias, ontwerper en schrijver Noortje Weenink. Vanuit hun uiteenlopende kennis, maar gezamenlijke basis in ruimtelijk ontwerp, manifesteert het curatorenteam samen de verandering die zich al aandient.

Janna Bystrykh Foto: Sabine van der Vooren

Janna Bystrykh is architect en onderzoeker. Ze is hoofd van de masteropleiding Architectuur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam, waar ze verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van een klimaatcurriculum voor architectuur, en runt haar ontwerp- en onderzoeksbureau BYSTRYKH. JannaBystrykh heeft ervaring met complexe stedelijke projecten, museale transformaties, experimentele educatieve projecten en installaties. Bij OMA*AMO werkte ze aan de tentoonstelling ‘Elements of Architecture’ voor de Biënnale van Venetië 2014 en aan het onderzoeks- en tentoonstellingsproject Countryside: The Future.

Catherine Koekoek Foto: Sabine van der Vooren

Catherine Koekoek heeft een achtergrond in architectuur en filosofie. Ze is promovenda politieke filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar proefschrift onderzoekt ze hoe democratische infrastructuren – zoals buurthuizen tot de voorstellingen van het Rotterdams Wijktheater waarmee ze samenwerkt – democratisch samenleven mogelijk maken. Samen met Veerle Alkemade maakt Catherine Koekoek de feministische architectuurpodcast Respons.

Hani Salih Foto: Sabine van der Vooren

Hani Salih is werkzaam als onderzoeker, ontwerper, schrijver, redacteur en curator. Hij verhoudt zich tot verschillende disciplines en praktijken: van architectuur tot systemen en beleid. Hani Salih is geïnteresseerd in de bredere contexten waarbinnen maatschappelijke en culturele fenomenen zich afspelen en onderzoekt dit momenteel ook in zijn werk als docent in het architectuur- en designonderwijs en in zijn werk als curator van events en debatten bij De Dépendance in Rotterdam. Hij is geïnteresseerd in het potentieel van de gebouwde omgeving om sociale verandering op micro- en macroniveau te faciliteren en aan te moedigen en gelooft dat multidisciplinair denken een vereiste is in een complexe en onderling verbonden wereld.

Alina Paias Foto: Sabine van der Vooren

Alina Paias heeft een achtergrond in architectuur. Ze werkt als ontwerper, onderzoeker en curator. Ze verdiept zich in feministische filosofie, nieuw materialisme, milieugerelateerde geesteswetenschappen en techniekfilosofie en onderzoekt van daaruit de totstandkoming van architectuur. Alina Paias werkt onder meer als ruimtelijk ontwerper bij CLOUD en als gastdocent aan de TU Delft. In Brazilië was ze assistent curator bij RADDAR in São Paulo.

Noortje Weenink Foto: Sabine van der Vooren

Noortje Weenink werkt sinds 2021 bij de IABR als junior curator en is actief als ruimtelijk ontwerper, schrijver, gastdocent en klimaatactivist. In haar professionele én dagelijks leven onderzoekt ze hoe disruptieve praktijken ingezet kunnen worden ten behoeve van sociale- en klimaatrechtvaardigheid. Noortje Weenink werkte bij verschillende vakbladen (o.a. De Architect en WritingPlace Journal) als redacteur en (gast)schrijver. Bij Studio Ossidiana werkte ze aan het winnende Prix de Rome-project 'Amsterdam Allegories'.